Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że indyjska kuchnia miała wpływ na większość kuchni na całym świecie! To dlatego, że Hindusi przez setki lat niestrudzenie żeglowali i handlowali swoimi aromatycznymi przyprawami, przy okazji przemycając własne potrawy. Kuchnia indyjska kojarzy się z curry w każdym kolorze, ciepłymi samosami z pysznym farszem, „butter chicken” i wieloma rodzajami potrawy o smacznej nazwie daal. Wydawać by się mogło, że Hinduski są w stanie wyczarować sycące palcuszki i sosy wręcz z niczego! By zasmakować prawdziwej indyjskiej kuchni polecamy podróż do Indii, gdzie na straganach można zjeść prawdziwe smakołyki za grosze (dosłownie). Jaka jest kuchnia indyjska?
Historia kuchni indyjskiej
Historia kuchni indyjskiej liczy sobie ponad 8 tys. lat różnych kultur, społeczeństw i wpływ handlu z krajami europejskimi. Dieta pierwszych mieszkańców subkontynentu składała się głównie z roślin strączkowych, dziko rosnących warzyw i owoców (które później zaczęto uprawiać), zbóż, produktów mlecznych i miodu. Chętnie jedzono soczewicę w różnych postaciach, a najsłynniejszą z nich jest daal oraz kotlety z mąki z soczewicy – atta. W jadłospisie królował także ryż, proso perłowe (uprawiane w Indiach od niepamiętnych czasów). Jedno jest pewne, hindusi przez setki lat swojego egzystowania byli wegetarianami, a ci, którzy jedli mięso mieli zabronione spożywanie wołowiny (krowy w Indiach uważane są za święte). Co ciekawe, wołowinę jada się wyłącznie w stanie Kerala o w południowym Tamil Nadu. Jak już wspomnieliśmy, na kuchnię indyjską miał wpływ handel z krajami europejskimi – np. Wielką Brytanią, Portugalią czy Hiszpanią, jednak dzisiaj odradzamy stołowanie się w „europejskich” restauracjach w Indiach. Po pierwsze, nie po to lata się na drugi koniec świata, by jeść brytyjskie śniadanie albo pizzę, a po drugie – te potrawy w Indiach was rozczarują, ponieważ Hindusi przygotowują je w zupełnie inny sposób niż Europejczycy. W zasadzie to nic się w nich nie zgadza!
Co w kuchni indyjskiej jest inspirowane Europą?
Portugalczycy i Brytyjczycy w trakcie swoich rządów zapoczątkowali stosowanie takich metod kulinarnych, jak pieczenie. Przywieźli też ze sobą żywność z Nowego Świata i Europy, co spodobało się Hindusom. Wśród warzyw "nowego świata" popularnych do dnia dzisiejszego w kuchni subkontynentu indyjskiego znajdują się m.in. pomidory, ziemniaki, bataty, orzeszki ziemne, squash (rodzaj cukinii) i chilli. Co ciekawe, warzywa "ze świata" są dozwolone w diecie nawet w czasie ścisłego postu. Inną ciekawostką jest to, że kalafior został wprowadzony przez Brytyjczyków w 1822 r. Natomiast pod koniec XVIII, autobiografia Szkota Roberta Lindsaya wspomina o człowieku z Sylheti, zwanym Saeed Ullah, który gotuje curry dla rodziny Lindsay. Jest to prawdopodobnie najstarszy zapis kuchni indyjskiej w Wielkiej Brytanii. Dzisiaj i w Wielkiej Brytanii, i w całej Europie nie brakuje restauracji indyjskich, które cieszą się ogromną popularnością wśród mieszkańców. Wielu Hindusów emigrowało, by otworzyć swoje interesy na „obcej ziemi”.
Najlepsze indyjskie potrawy
Jakie są najlepsze indyjskie potrawy? Bez wątpienia należy do nich biryani, dania z ryżu, do którego można dodać dowolny rodzaj mięsa, jajka lub warzywa. Biryani to aromatyczna mieszanka przypraw, szafranu, ryżu, mięsa i warzyw. Co ciekawe, każdy region w Indiach może pochwalić się swoim tradycyjnym Biryani. I chociaż nie jest to oryginalne indyjskie danie, ponieważ przywieźli je tutaj Persowie, zostało wchłonięte przez kulturę i żaden Hindus nie wyobraża sobie tygodnia bez tej potrawy! Inną smakowitą potrawą jest słynny Butter Chicken. Potrawkę z kurczaka można zrobić według swoich upodobań i podawać z czym się chce - z chlebem Naan (lub pitą) lub zwykłym białym ryżem basmati, a także z frytkami z każdego możliwego warzywa, które da się usmażyć. Butter Chicken jest uniwersalny i przepyszny. Jest to kremowo-czerwony sos, łagodnie przyprawiony, ale niezwykle aromatyczny. To najpopularniejsze z indyjskich dań, a każda restauracja może pochwalić się własnym wydaniem. Na uwagę zasługują także samosy - apetyczne kulki wypełnione nadzieniem, np. z ziemniaków. Samosa to tradycyjna kulka (albo raczej stożek), którą wypieka się na złocisty kolor. W Indiach można je kupić nawet za 50 groszy za sztukę - dobra opcja dla budżetowych podróżników.
Polecamy
Najnowsze
Georgia Południowa i Sandwich Południowy – odległe wyspy na krańcu świata
Georgia Południowa i Sandwich Południowy to niewielki, ale fascynujący skrawek Ziemi, który znajduje się na południowym Atlantyku. Ta... [...]