Kuchnia seszelska

Podróżowanie odmienia życie i nasze preferencje. Wielu podróżników przywozi z dalekich krajów egzotyczne przyprawy i nowe przepisy na wspaniałe potrawy, które na próżno stara się odtworzyć w polskich warunkach. Niektórzy zakochują się w danym kraju przez widoki, inni przez smaki. Jak jest z Seszelami? Czy jest coś więcej, niż przepiękne granitowe plaże, w czym można się zakochać? Tak – kuchnia seszelska! Dzisiaj postaramy się opowiedzieć Wam o tradycyjnych seszelskich potrawach i o historii tej ciekawej i pełnej niespodzianek kuchni. Co znajdziemy na stołach u Seszelczyków?

Na czym bazuje seszelska kuchnia?
Seszelska kuchnia to kuchnia Republiki Seszeli, kraju, na który archipelagu składała się aż 115 wysp różnego pochodzenia. Nic dziwnego, że ryby są jednym z głównych składników tutejszej kuchni - przez położenie na Oceanie Indyjskim (którego wody są ciepłe), mieszkańcy mają dostęp do wielu ciekawych gatunków ryb. Kuchnia Seszeli rozwija się pod wpływem kuchni afrykańskiej, brytyjskiej, francuskiej, indyjskiej i chińskiej – czyli wszystkich większych grup z ludności napływowej. Na wyspach można zjeść wytworny makaron z krewetkami i pizzę w barze przy autostradzie. Istotnym elementem kuchni Seszeli jest stosowanie przypraw, takich jak imbir, trawa cytrynowa, kolendra i tamarynda. Świeże ryby i owoce są sprzedawane przez ulicznych sprzedawców w różnych miejscach, więc będąc na Seszelach warto odwiedzić jeden z takich targów. Seszele są domem dla niezliczonej ilości tropikalnych gatunków ryb, które lokalny rybak sprzeda Ci albo z targu w Victorii, albo przy drodze świeżo z łodzi. Wystarczy nasłuchiwać odgłosu wydmuchiwania muszli konchy - tradycyjnego znaku, że ryba została właśnie przywieziona na brzeg w celu sprzedaży! W takim dniu na przystani rozchodzi się zapach grillowanej świeżej ryby - niesamowita sprawa.

Seszelskie potrawy, których będziesz chciał spróbować
Prócz grillowanej ryby, do skosztowania jest tu również kilka innych dań. Jednym z nich są chipsy z chleba świętojańskiego, sprzedawane na ulicznych straganach w formie przekąski. Chleb świętojański jest rodzajem tropikalnego warzywa, które jest powszechnie dostępne na wyspie. Kreolczycy spożywają to uniwersalne warzywo w różnych postaciach, a jedną z nich są chipsy. Lekko solone frytki smażone to podstawowa przekąska dla mieszkańców wyspy. Do miłych zwyczajów należy kupowanie chipsów nie tylko dla siebie, ale również dla swoich znajomych. Jeśli jesteś miłośnikiem pysznych deserów, koniecznie spróbuj tego o nazwie Ladob. Pierwotnie było to danie spożywane w dużych ilościach przez wczesnych przybyszów na wyspę ze względu na dużą ilość składników odżywczych. Obecnie jest to podstawowy element diety, a wiele osób je to danie kilka razy w tygodniu. Wersja deserowa składa się zazwyczaj z dojrzałego bananowca i słodkich ziemniaków (ale może również zawierać maniok lub owoce chleba świętojańśkiego) gotowanych z mlekiem kokosowym, cukrem, gałką muszkatołową i wanilią w formie strąka, aż owoce będą miękkie, a sos będzie kremowy. W wersji pikantnej zazwyczaj są to solone ryby, gotowane w podobny sposób jak w wersji deserowej, z bananem, maniokiem i owocami chleba świętojańskiego, ale zamiast cukru dodaje się po prostu soli. Ladob można podawać na gorąco lub na zimno. Dobrze znać nazwę tego dania, bo w lokalnych knajpach można je dostać za grosze – a turyści zwykle boją się takich egzotycznych nazw.

Dania mięsne w wyspiarskim kraju
Prócz ryb na Seszelach je się mięso, ale znacznie trudniej je dostać niż ryby. Mięso bywa też droższe. Najczęściej jest to mięso z kurczaka lub indyka, rzadziej inne. Do przyrządzania potrawek z kurczaka prawie zawsze dodaje się mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw, w tym np. curry. Smakuje to trochę jak w kuchni hinduskiej. Jeśli brakuje Ci smaków indyjskiego jedzenia na Seszelach, nie martw się, bo Kreole Caris Masala mają tu swoje restauracje. Można tu zjeść dużo potraw, które zawierają curry, co jest oczywistym wpływem indyjskim. Prócz kurczaka curry, popularną potrawą jest np. Caris Masala, kreolska wersja indyjskiego wegetariańskiego curry na Seszelach, wykonana z eklektyczną mieszanką warzyw i kombinacji przypraw takich jak kozieradka, szafran, kminek, goździki i kolendra. W wersji dla turystów występuje często właśnie z mięsem kurczaka.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 654 165

E-mail: kontakt@wyciag-balucianka.pl

Wybierasz się na wakacje i szukasz poradnika? Na naszej stronie znajdziesz praktyczne informacje i ciekawostki dotyczące najbardziej popularnych, egzotycznych miejsc na świecie! :)
 

wczasy bali